HET ZIEKENHUIS

EEN KORTE GESCHIEDENIS

BIHARAMULO

Het ziekenhuis werd in november 1969 officieel geopend door Julius Kambarage Nyerere, de eerste president van Tanzania. Het 90 bedden ziekenhuis werd gebouwd en ingericht door de Zusters Franciscanessen van Heythuysen en verving het uit 1914 stammende district ziekenhuisje.

Het was het eerste volledig geïntegreerde missieziekenhuis van Tanzania. Dat betekende overdracht van eigendom aan de regering, die de kosten voor onderhoud en gratis behandeling en eten op zich nam. De stafbezetting werd door de zusters en de bisschop van Rulenge geregeld met een Nederlandse Memisa arts, vijf Nederlandse  zusters en vier Tanzaniaanse zusters, die evenals de overige medewerkers in overheidsdienst kwamen. Dat betekende dat de doctor in charge ook district medical officer werd en vanuit het ziekenhuis de  (preventieve) gezondheidszorg in het district met een omvang van een derde van Nederland en slechts 100.000 inwoners, kon worden verzorgd.

Medio jaren zeventig werd het ziekenhuis teruggegeven aan de bisschop om designated district hospital te worden, in lijn met de inmiddels landelijke integratie politiek. Eind 1970 kwam er een tweede (Tanzaniaanse) arts bij en tot 1993 is er altijd een Nederlandse arts werkzaam geweest. De eerste coassistenten kwamen in 1971 vanuit Nijmegen en zijn tot de dag van vandaag aanwezig. Op dit moment heeft het ziekenhuis 190 bedden en verzorgen ze een gebied met iets meer dan 300.000 inwoners.

1/6

Nog steeds nieuwsgierig?

© Stichting Vrienden van Biharamulo Hospital 2020

Contactgegevens

Stichting Vrienden van Biharmulo Hospital

Gravin Van Leeuwensteinstraat 46

4854ET Bavel Nederland

RSIN-nummer (KvK): 857559187

Triodos Bank IBAN: NL67 TRIO 0338 6261 23